Sancțiuni mult mai dure pentru vânzarea de alcool și tutun către minori

 

Un proiect de lege ce vizează interdicția de comercializare către minori a băuturilor alcoolice și a produselor din tutun – adică modificarea Legii 349/2002 și a Legii 61/1991 a trecut marți de Parlament.

Astfel, s-a decis înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea produselor din tutun către copii. Încălcarea acestei interdicții va putea aduce barurilor, teraselor, restaurantelor, cluburilor și magazinelor o amendă de 10.000 de lei. Totodată, acestea vor avea și activitatea suspendată timp de 30 de zile. La a doua abatere, amenda va fi dublă – 20.000 de lei – și unitatea în cauză va fi închisă (nu e precizată și o perioadă anume).

 

În ceea ce privește sancțiunile aplicate pentru vânzarea de alcool către minori, proiectul nu vizează modificarea cuantumului amenzii aplicate în acest caz, (”servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”, Legea 61/1991 stabilește acum amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei și suspendarea activității, dar doar în cazul repetării abaterilor) ci doar includerea servirii cu băuturi alcoolice a minorilor în rândul contravențiilor pentru care activitatea localurilor publice poate fi suspendată pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile. Asta încă de la prima abatere.

 

Documentul mai trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.