Scandal în Sănătate! Vor fi taxați dublu bolnavii? Rafila: Este o minciună!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut precizări după ce în spațiul public a apărut textul unui proiect pilot în care se arată că un pacient ar trebui să achite o sumă suplimentară (coplată – n.red.) într-un spital de stat dacă ține neapărat să fie tratat de un anumit medic.

Posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar”, se arată în programul în cauză, prevăzut în Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2023-2030, deja în dezbatere publică.

Rafila susține este vorba de niciun fel de taxare dublă a bolnavului, afirmând că este o opţiune ca medicii de la spitalul să stat să lucreze peste program în regim privat, în cazul în care există solicitări pentru anumiţi medici.

 

Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a spus ministrul Sănătăţii.