Scandal! Primarul Robert Filip ar fi plătit gruparea generalilor SRI (Coldea) pentru a scăpa de dosarul cu fonduri europene

Robert Filip, primar în Rovinari și prim-vicepreședinte al PNL Gorj, este în mijlocul unui scandal național după ce entități media centrale arată că DNA ar căuta să probeze și prin el implicarea grupării Coldea -Drumbravă – Trăilă în ”rezolvarea” unor cazuri penale grele în Justiție.

Concret, Filip, aflat sub control judiciar pe cauțiune într-un dosar ce vizează fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu de 3 milioane de euro, caz relatat și de jienii.ro, ar fi contact în 2023, printr-un interpus, gruparea generalilor SRI, pentru ”consultanță juridică” în speța sa. S-ar fi ajuns la o înțelegere, iar gruparea Codlea a preluat responsabilitatea dosarului, pretinzând 750.000 de euro.

Mai mult, Robert Filip ar fi achitat 200.000 de euro în primă fază, printr-un cont al mamei sale. Contractul a fost reziliat imediat ce DNA a vizat activitățile trioului Coldea – Dumbravă – Trăilă, însă primarului i-au mai fost ceruți o sută de mii de euro, sumă pe care s-a angajat să o plătească, însă ulterior s-a răzgândit.

 

Prezentăm mai jos un fragment din relatarea ALEP NEWS.

 

 

Alephnews:

 

– În decembrie 2022, primarul din Rovinari (PNL) este trimis în judecată într-un dosar EPPO, pentru o presupusă fraudă de 3 milioane de euro din bugetul UE, sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune

 – În cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-și rezolva problema din Justiție

 – Primarul ar fi plătit deja 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro

 – După începerea anchetei DNA, gruparea ar fi cerut rezilierea contractului cu primarul din Rovinari, însă ar mai fi făcut o cerere

 – Timp de mai bine de 1 an, primarul Filip a rămas și sub măsura preventivă iar Tribunalul București a dispus și începerea judecății în acest dosar

 

În 2022, Parchetul European (EPPO) începe să-l ancheteze pe primarul PNL din Rovinari ( Gorj), Robert Dorin Filip.

Mai 2022: EPPO <<intră>> peste primarul din Rovinari

În mai 2022, la solicitarea EPPO, în București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării se fac 15 percheziții în legătură cu presupuse fraude legate de fonduri europene de peste 3 milioane de euro.

EPPO suspecta 3 persoane ( pe primarul Filip, pe socrul său și pe un om de afaceri din Ilfov) că, la începutul anului 2018, începuseră să formeze un grup infracțional organizat pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării din POR 2014-2020.

Procurorii europeni bănuiau că aceste 3 persoane împreună cu alte 7 companii – controlate direct și prin intermediari – au pus la punct un sistem prin care, în baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la implementarea proiectelor, cu privire la existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție.

Manipularea procedurilor de achiziție a dus la stabilirea unor prețuri majorate artificial.

Procurorii susțineau că fonduri europene au fost folosite în alte zone ale României, din afara Deltei Dunării, prețurile au fost supraestimate pentru ca și rambursările din fonduri UE să fie mari iar în toată această rețea au fost folosite inclusiv echipamente vândute și recumpărate la preț mai mare din Bulgaria.

În acest dosar, EPPO estima un prejudiciu total de 14,4 milioane de lei (3 milioane de euro).

Pe 25 mai 2022, 3 suspecți au fost puși sub acuzare de către procurorii europeni, aceștia trebuind să plătească și o cauțiune totală de 1,7 milioane de euro, fiind plasați de EPPO sub măsura preventivă a controlului judiciar.

Decembrie 2022: EPPO trimite în judecată cazul, cu primarul din Rovinari sub control judiciar pe cauțiune

Pe 19 decembrie 2022, EPPO a trimis cazul spre judecata Tribunalului București, acuzând oficial 5 persoane și 3 companii de participare la o organizație criminală pentru a obține în mod fraudulos peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării.

Cele 5 persoane acuzate în dosarul EPPO de infracțiuni de corupție sunt: Robert Filip, primarul din Rovinari, Vasilica Tebeică, Letiția Maria Diculescu Nedelschi, Gabriel Florin Lupu și Constantin Brâncuți Pătrașcu Mincu.

Firmele acuzate sunt: Covabum Prodcom SRL, LGM Concept SRL, Madofil Star SRL, Romimplanti SRL.

Ca părți civile în acest proces, în 2022, s-au constituit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației dar și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Primarul din Rovinari, Robert Filip a fost acuzat de EPPO de constituire de grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene și folosire cu rea credință de documente/ declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Rechizitoriul în acest caz a fost semnat de procurorul Ana Dana, fost procuror DNA, actual procuror european delegat, coordonatorul activității EPPO în România.

Dosarul intră, astfel, în cameră preliminară, la Tribunalul București.

Primarul din Rovinari ar fi apelat la Gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă –  pe același traseu folosit de Hideg. Primarul a plătit grupării 200.000 de euro. O parte din bani ar fi intrat și în firma lui Coldea

În cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-și rezolva problema din Justiție, potrivit unor surse din mediul judiciar.

Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi cerut primarului din Rovinari, Robert Filip, 750.000 de euro pentru „rezolvarea” – cumva etapizată – a dosarului său din Justiție, susțin aceleași surse.

La acel moment, al trimiterii în judecată, primarul din Rovinari – Robert Filip era sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune impusă de EPPO.

La gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă, primarul Filip ar fi ajuns printr-o rudă a sa (naș/Garda de Mediu) care l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni, prieten al lui Florian Coldea și fost ofițer SRI.

În cazul primarului Robert Filip, traseul pare să fi fost același ca în cazul Cătălin Hideg, aflat în instrumentarea DNA.

Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi încasat inițial de la primarul din Rovinari 200.000 de euro (1.100.000 de lei) pentru a-l „scăpa” pe acesta de controlul judiciar iar o parte din bani ar fi intrat în conturile firmei lui Florian Coldea/ D. Cocoru ( SC Strategic Sys SRL), virați de către firma lui Dumitru Dumbravă, la fel ca în speța Hideg.

Cei 200.000 de euro ar fi fost încasați pentru „studiu dosar” în cadrul procedurii de „optimizare” judiciară, în acte fiind trecut și numărul de dosar aflat la acel moment pe rolul instanței românești. Sumele ar fi fost plătite din conturile mamei primarului Filip.

Însă după începerea din mai 2024 a anchetei DNA în cazul Hideg – Coldea/ Dumbravă/ Trăilă, gruparea ar fi dorit să rezilieze contractul de consilieră juridică cu primarul din Rovinari, Robert Filip, și astfel contractul a și fost reziliat.

Cu toate acestea, primarului Robert Filip i s-ar mai fi cerut să facă o plată de 100.000 de euro din altă tranșă de 200.000 de euro pe care se angajase să o plătească inițial, dar primarul n-ar mai fi dorit să plătească în continuare banii.

Pe 24 mai 2024, DNA îi pune sub acuzare pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și omul de afaceri – Cătălin Hideg pentru presupusa comitere a infracțiunii de trafic de influență, firmele lui Coldea/ Cocoru și Dumbravă – sunt acuzate oficial de DNA de spălare de bani, iar toți cei 4 sunt în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune.

Primarul din Rovinari – rămas mai bine de 1 an sub măsură preventivă și cu banii luați. Dosarul nu este „rezolvat”

În tot acest timp, dosarul EPPO al primarului din Rovinari se afla pe rolul Tribunalului București.

Timp de mai bine de 1 an, pe parcursul anului 2023, la Tribunalul București – unui inculpat din dosar i se permite să părăsească țara ( ex. în Austria, Bulgaria, Germania, târg utilaje Milano – Italia, Olanda, Ungaria, Franța) dar nu i se permite să plece în SUA/ Miami, unor inculpați li se dă voie să vorbească cu unii martori din dosar, dar în esență toți acuzații sunt menținuți de instanță în continuare sub măsura preventivă care este prelungită la fiecare 60 de zile.

Numai că pe 8 august 2023, Tribunalul București constată legalitatea şi temeinicia măsurilor asigurătorii instituite în dosarul nr. I.000130/2021 al Parchetului European care-l viza pe primarul din Rovinari, Robert Filip, dispune menținerea măsurilor asigurătorii instituite, constată legalitatea sesizării instanței, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și dispune începerea judecății pe fond în dosar.

Pe 13 martie 2024, primarul din Rovinari, Robert Filip era încă sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune – stabilită de Tribunalul București, cu contestație respinsă de Curtea de Apel București.

Însă pe 30 aprilie 2024, aproape cu 1 lună înainte să fie pusă sub acuzare de DNA gruparea Coldea/ Dumbravă/ Trăilă/ Tocaci – primarului din Rovinari, Robert Filip, și celorlalți inculpați din dosarul EPPO le sunt revocate de Tribunalul București în camera de consiliu măsurile preventive.

EPPO face contestație la decizia Tribunalului București– iar decizia de revocare a controlului judiciar pe cauțiune în cazul primarului Robert Filip este menținută pe 10 mai 2024 și de Curtea de Apel București”, arată sursa citată.

Articolul precedentTârgu Jiu: Rezultatul oficial al alegerilor pentru Primăria Municipiului. Romanescu: Vă mulțumim!
Articolul următorTârgu Jiu: Sute de karatiști s-au întrecut la Sala Sporturilor