Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu va căuta să perpetueze românismul prin manifestări specifice ce vor avea loc la Salonic și Atena, în Grecia, acțiune în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, demers ce presupune o mobilizare umană și calitativă.
”Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Școala Populară de Arte <<Constantin Brâncuși>> Târgu Jiu anunță lansarea proiectului <<Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României>> finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Valoarea finanțării este de 80.000 de lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României în afara granițelor, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români.
Proiectul contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități culturale, evenimente naționale importante) pentru comunitățile românești din Salonic și Atena, prin participarea acestora la demonstrații, ateliere, spectacole susținute de experții și ansamblurile folclorice <<Maria Lătărețu>> al Școlii Populare de Arte <<Constantin Brâncuși>> și <<Cheile Oltețului>> al UAT Polovragi și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Repertoriul spectacolelor va include, pe lângă piese vocale specific gorjenești, piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România de unde provin. Soliștii care vor încânta publicul sunt Nicoleta Lătărețu, Elena Balan, Ștefan Popescu, Ciprian Tapotă Lătărețu, Ion Drăgan, Alexandru Cioiu. Totodată, Ansamblul <<Cheile Oltețului>> din Polovragi va pregăti suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești reprezentate prin cântec în spectacol. Cei prezenți vor putea vedea si demonstrații practice ale meșterilor populari: Daciana Ungureanu, Liliana Arapu, Ștefan Popescu, Nicolae Rotaru și Gheorghe Cârjă.
De asemenea, proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursurile de arte tradiționale/ meșteșuguri pe care Școala Populară de Arte <<Constantin Brâncuși>> Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online. Oferta de cursuri va fi distribuită prin broșurile pe care le vom aduce încă de la primul atelier pe care îl vom desfășura în Grecia.
Activitățile din cadrul proiectului cultural <<Artă și meșteșug din Ziua Națională a României>> se vor desfășura în două localități, în Salonic în data de 25 noiembrie, ora 18:30, și în Atena în data 27 noiembrie crt., ora 11:00”, au transmis reprezentanții instituției.