Senat: Pedepse mai mari pentru profesorii care pretind sau obțin favoruri sexuale de la elevi sau studenți

Un proiect de lege votat deja în Senat prevede pedepse majorate cu o treime pentru profesorii care pretind sau obțin favoruri sexuale de la elevi sau studenți.
În prezent, aceste acte se pedepsesc cu închisoarea de la trei luni la trei ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea.

Instituirea variantei agravate se justifică doar în cazul raporturilor dintre personalul didactic şi elevi/ studenţi, pentru celelalte categorii de personal din învăţământul universitar şi preuniversitar urmând a rămâne aplicabile formele de bază ale infracţiunii. Eventualul grad de pericol social crescut al faptei/ periculozitate sporită a făptuitorului există în cazul personalului didactic în considerarea faptului că acesta nu are numai o poziţie de autoritate asupra elevului/ studentului, ci se poate pune în discuție, în unele cazuri, chiar o situaţie de mentorat. În astfel de situații, fapta este cu atât mai reproşabilă făptuitorului și produce un impact mai puternic asupra victimei„, subliniază autorii măsurii.

Proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaților.

Articolul precedentFCU Craiova a scos FCSB din Cupa României. Cine cu cine joacă în ”sferturile” competiției
Articolul următorGuvernul intenționează recompensarea diferită a muncii suplimentare a bugetarilor, militari și civili