Senat: Șoferilor care nu își plătesc amenzile li se va suspenda permisul de conducere

Un proiect de lege depus deja la Senat stipulează ca șoferii care nu îşi achită amenzile să aibă permisul suspendat până la plata sancțiunilor contravenționale.

Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, se arată în proiectul de de lege.

Totodată, potrivit inițiatorilor, măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori„.

 

Concret, prin acest demers, conducătorii auto vor fi obligaţi să îşi achite amenzile în decurs de 60 de zile, altfel vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată şi în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere.