Sondaj Inscop: PSD, prima opțiune la vot, AUR scade în preferințele electoratului

Un sondaj de opinie dat publicității miercuri, 14 iulie, de directorul Inscop Research, Remus Ștefureac, prezintă ca intenție de vot a românilor, în această perioadă, următorul clasament:

   PSD – 30,2%

   PNL – 26,6%

   AUR – 14,2%

  USR-PLUS – 13%

  Pro România – 4,3%

  PMP – 2,8%

 

Din motive neprecizate, UDMR nu este parte din acest sondaj.

OBSERVAȚII:

Evoluția votului politic în ultimii doi ani: mai 2019 – iunie 2021.
În mod normal, in primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit sa aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele aflate la putere având o intenție de vot similara sau chiar sub votul de la alegerile din urma cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, pana sincopele activității guvernamentale.
.
Datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie <<Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false>> – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).
Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%”, a transmis, pe pagina de socializare, Ștefureac.
Grafic: