Spitalele nu mai fac internări 30 de zile. Măsura nu se aplică în cazul anumitor suferinzi

 

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, luni seara, că se vor suspenda pentru 30 de zile internările pentru intervenții chirurgicale, pentru investigații și pentru tratament care nu sunt urgențe.

S-a subliniat că sunt exceptate de la această măsură urgențele, femeile însărcinate, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă:

Presiunea care există în acest moment asupra sectorului de urgență sau a sectorului sanitar din cauza COVID-19. Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă, nu vedem încă o tendință de plafonare sau o tendință de scădere. Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că managerii unităților sanitare dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor face acest lucru.

Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii , pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă care trebuie să se prezinte periodic pentru investigații sau tratament astfel de proceduri urmând să fie realizate în continuare în unitățile medicale publice”, a spus Raed Arafat.