Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu trebuie să facem astăzi

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post aspru. În această zi nu se face nicio dezlegare la mâncare de dulce. Biserica ne îndeamnă să postim în această zi pentru a fi asemănători lui Ioan care și-a petrecut viața în post și rugăciune.

La un ospăț, Salomeea, fiica Irodiadei, dansează și îl bucură atât de mult pe Irod, încât i se spune că îi va da orice îi va cere, până la jumătate din împărăția sa. La îndemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfântului Ioan Botezătorul. O legendă spune că după ce i-a dus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit să fie îngropat departe de trupul acestuia, de teamă că Sfântul Ioan Botezătorul să nu învieze.

Tradiția spune că în 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece în credință acesta semnifică sângele Botezătorului.

  • nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul Sfântului
  • nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului
  • nu se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna
  • nu se mănâncă fructe în cruce, pepene și usturoi

Sursa: CreștinOrtodox.ro

Articolul precedentTârgu Jiu: Atenţie! Nu se va mai parca pe ”Brâncuşi”, ”Unirii” şi ”Geneva”
Articolul următorGorj: Contabil la şcoală de ţară, lovitură de aproape două miliarde din banii statului