Target oficial: De la 3.500 la 7.000 de testări pe zi pentru noul coronavirus

Profesor doctor Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus, marți seara, la B1 TV, că autoritățile vor să ajungă la 7.000 de testări pe zi pentru noul coronavirus.

Am crescut numărul de testări. Am ajuns să facem 3.500 de testări pe zi, în 33 de laboratoare, având intenția să creștem numărul de laboratoare la peste 40. Vreau să dau o comparație. De exemplu, în această perioadă, în Franța se fac 5.000 de testări pe zi, iar în Germania 6.500 de testări pe zi. Dacă facem o proporție, ținând cont de raportul dintre populația din Franța, populația din Germania și populația din România, acest nivel nu este chiar foarte mic. Intenția noastră este, desigur, să creștem numărul acestor teste permanent, introducând noi laboratoare în circuit, pe măsură ce avem personal calificat care să le opereze. De asemenea, un target pe care ni-l propunem este să ajungem să testăm 7.000 de pacienți pe zi, în săptămânile care vin”, a spus Moldovan.

Cât privește eficiența testelor rapide, sectretarul de stat a precizat că ”nu pun în evidență existența virusului, ci existența anticorpilor în sânge”.