Târgu Jiu: Investiție prețioasă. Iluminatul cu corpuri LED salvează municipiul Târgu Jiu de povara facturilor uriașe

 

Proiectul ce vizează implementarea iluminatului public cu lămpi LED este la un stadiu de realizare de 85% și, dincolo de latura calitativă, a adus o economie semnificativă la factura de energie electrică a municipiului Târgu Jiu.
Investiția în valoare de cinci milioane de euro, fonduri europene obținute de municipalitate, prevede înlocuirea vechiului sistem de iluminat de pe principalele artere ale municipiului cu echipamente moderne și eficiente. Totodată, au fost obținute fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat din cartiere.

În primul rând, consumul de energie electrică va fi redus cu 40%, ceea ce însemnă foarte mult pentru municipiul Târgu Jiu, iar în al doilea rând aspectul orașului, pentru că vorbim de noi corpuri de iluminat pe bază de leduri și de înlocuirea întregii rețele de alimentare. Rețeaua noastră era extrem de veche și suporta tot felul de reparații în timp și atunci am zis că schimbăm în totalitate rețeaua. Mai mult decât atât, pe lângă acest proiect de 5 milioane de euro, pe fonduri europene, am accesat pe Fondul de Mediu schimbarea corpurilor de iluminat din cartiere. Deci, vom avea un sistem integrat de iluminat pe bază de leduri, care ne va aduce o economie la consumul de energie de 40%, din momentul în care devine funcțional în totalitate. Proiectul este finalizat în proporție de 85%. O mare parte dintre corpurile de iluminat și dintre instalații sunt funcționale. Puteți să vedeți Ecaterina Teodoroiu, Bârseștiul, zona 9 Mai, chiar și Calea București, unde s-au schimbat deja corpurile de iluminat. Urmează, pe zona centrală, să se finalizeze acest proiect, pentru că proiectul cu iluminatul pe bază de leduri este corelat cumva cu proiectul legat de transportul în comun, care prevede înlocuirea stâlpilor. După aceea, prin sistemul de comandă pe care îl avem în Primăria Municipiului Târgu Jiu, printr-un centru de comandă care va fi monitorizat de către un specialist, putem să stabilim intensitatea și durata iluminatului în municipiul nostru. Astăzi, iluminatul în Târgu Jiu se aprinde în funcție de intensitatea luminii din cursul zilei, însă, din momentul în care vom avea acest sistem putem să reglăm noi intensitatea iluminatului. Dacă considerăm că, de la orele 24.00 până la ora 06.00 dimineața, nu avem nevoie de o intensitate foarte mare, reducem la jumătate. Putem, de asemenea, să reglăm iluminatul din doi în doi stâlpi. Este o modalitate smart de tratare a sistemului de iluminat din Târgu Jiu și suntem extrem de încântați pentru că este singurul proiect care se derulează în Oltenia pe fonduri europene la o astfel de valoare. Oltenia a avut 10 milioane de euro pentru întreaga regiune, iar Târgu Jiul a beneficiat de 5 milione de euro, respectiv de jumătate din suma alocată” a precizat primarul Marcel Romanescu.

ECONOMII SERIOASE

Anul trecut am plătit aproape 4 milioane de lei, iar în acest an, deși s-au triplat costurile, am plătit doar 5 milioane de lei. Imaginați-vă că la cei 4 milioane de lei, pe care i-am plătit anul trecut, dacă mergeam pe tarifele actuale trebuia să ne ducem la o valoare de peste 10 milioane de lei. Deci, am plătit la jumătate ceea ce demonstrează că acest sistem inteligent pe care l-am pus în funcțiune și care încă nu este finalizat își dovedește eficiența”, a adăugat edilul-șef. 

 

Termenul de finalizare a investiției este sfârșitul anului 2023.

 

IMAGINE BULEVARDUL ”ECATERINA TEODOROIU”