Târgu Jiu: Penalități la fiecare zi de întârziere pentru constructorul de pe Calea Eroilor

Autorităţile locale din Târgu Jiu au anunţat, joi, că lucrările de pe Calea Eroilor au primit un nou termen de finalizare: 30 octombrie 2022. Însă, potrivit edilului Marcel Romanescu, începând de la 1 iulie, constructorul va plăti penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Contractul va fi prelungit pe un nou grafic de execuţie, cu penalităţi de întârziere pentru fiecare zi. Hotărârea este de a prelungi contractul cu şase luni de zile: patru luni pentru execuţia lucrărilor şi încă două luni pentru că sunt mici modificări pe care constructorul trebuie să le realizeze după ce comisia de recepţie se deplasează pe Calea Eroilor. Avem finanţarea asigurată pe PNDL până pe 31 decembrie 2022”, a precizat primarul.

Raul Chiriac, directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a explicat că s-a ales prelungirea contractului în detrimentul rezilierii şi pentru că preţurile materialelor de construcţii ar fi trebuit adaptate la piaţa actuală. Astfel, nu numai că ar fi crescut perioada de execuţie, dar bugetul local ar fi avut de suferit. De altfel, constructorul a susţinut că lucrarea a fost mai complexă decât s-a estimat inițial.

Pe de altă parte, arhitectul Dorin Ştefan a ţinut să-i tempereze pe critici în ceea ce priveşte imperfecţiunile sesizate pe Calea Eroilor.

Este o piatră din România, luată din nordul ţării, dintr-o carieră de andezit. Este tăiată cu fierăstrău mecanic, nu este tăiată la laser sau jet de apă. Este pusă de meşteri. Tot ceea ce vedeţi în operă înseamnă piatră, cu o serie întreagă de imperfecţiuni, pentru că nici piatra pe care a folosit-o Brâncuşi nu a fost granit sau un material extraordinar de dur. A fost o piatră locală, cu imperfecţiuni. De asemenea, tot mobilierul urban pe care am venit să-l facem este meşteşugărit, nu este un mobilier cumpărat de la firmele mari. Corpurile de iluminat şi băncuţele pe care o să le vedeţi sunt, şi ele, manufacturate”, a declarat arhitectul.