Târgu Jiu: Protestul continuă. Salariații Direcției de Statistică refuză îndeplinirea sarcinilor de serviciu

Salariații Direcției Județene de Statistică Gorj protestează luni, 11 decembrie, prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu pe întreaga durată a zilei de lucru.

 

COMUNICAT:

”Salariaţii din cadrul Direcției Judetene de Statistică Gorj își exprimă nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, motiv pentru care astazi 11.12.2023 ,pe toata durata normala a zilei de munca ( 8-16,30) vor REFUZA indeplinirea sarcinilor de serviciu.
BLOCAREA activitatii, pentru cel putin o zi este rezultatul ignorarii de catre decidentii politic a semnalelor trase de statisticieni in ultimii ani si reprezinta doar un avertisment al salariatilor in contextul anului electoral 2024, cand,  fara aportul INS, alegerile nu pot fi organizate.
DUPA ZECE ZILE DE PROTEST SPONTAN, revendicarile noastre nu au fost solutionate.
In acest moment, si-au asumat, prin semnatura, intentia de a nu-si indeplini sarcinile de serviciu pentru o zi, aproximativ 900 de salariati din Directiile teritoriale de Statistica si sediul central al INS, IN SEMN DE PROTEST FATA DE NEPUNEREA IN APLICARE A MEMORANDUMULUI privind salarizarea in sistemul statistic.
Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Gorj! Nu vom asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Naţional şi transmiterii la EUROSTAT!
Nemulțumirile salariaților vizează:
  • Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶,
  • Nemajorarea salariilor personalului DJS Gorj, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Gorj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
  • Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
  • Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Să nu uităm de cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură, precum și de implicarea direcțiilor județene de statistică în organizarea și desfășura
Revendicările salariaţilor DJS Gorj sunt:
  1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Gorj la nivelul administrației publice centrale.
  2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Gorj.
  3. Mărirea schemei de personal a DJS Gorj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor”.
Articolul precedentGeoană propune educație în sistem public de la vârsta de doi ani: Este revoltător ca jumătate dintre copii să fie analfabeți funcțional
Articolul următorCiolacu a anunțat ce creșteri prevede bugetul pe 2024. Va fi discutat în Guvern