Târgu Jiu, Rovinari, Tismana – clase desființate și școli închise

Guvernarea PSD-ALDE închide școli după un an de administrare a României. Mult promisele reforme naționale au reușit să provoace haos și să semene neliniști, în condițiile în care nimeni nu știe exact care va fi efectul final al acestora. Deocamdată, în Gorj, se vorbește la modul concret de închiderea unor școli, despre desființarea unor clase și șomaj. Oameni care vor fi trimiși acasă sau vor pleca de bunăvoie. Nu poți cere nimănui să muncească timp de o lună, după care contabilul școlii să îi mai ceară doi-trei lei de acasă.

Liceul Energetic din Târgu Jiu va rămâne fără două clase din cele patru de liceu. Nu se va putea încadra în bugetul stabilit. Doi profesori care aveau doar câteva ore în școală au fost puși la dispoziția Inspectoratului Școlar Județean. La Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, o situație asemănătoare. Două clase de liceu vor dispărea, unitatea trebuie să respecte bugetul. Semnale de această natură curg din tot județul, dar la Tismana primarul a ieșit public și a spus răspicat: va închide două școli!

”Sunt școli unde vom închide porțile, transferăm copiii la alte școli ca să avem și clase cu un număr de elevi mult mai mare. Alocația per capita nu a mai fost mărită de mult timp. Una este școala din Sohodol, unde aducem copiii de la 4-5 kilometri, și alta e să ai o școală în centrul comunității, unde costurile sunt altele. Ne gândim la două școli, la Topești și Sohodol. Vom avea doar trei școli. Unde se poate, încercăm să păstrăm doar forma de învățământ primar. Va fi greu pentru că sunt și copii puțini. Vom acționa la fel și anul viitor”, a declarat, pentru Pandurul, Marian Slivilescu, primarul localității Tismana. Nu se încadrează în buget și trebuie să ia măsuri radicale. Consilierii locali nu au fost de acord cu proiectul de hotărâre inițiat de primar (prin care se propunea închidera celor două școli), dar edilul șef Slivilescu este hotărât să îl repună în discuție.

Estimările făcute de Inspectoratul Școlar Județean Gorj arată că doar un sfert din unitățile de învățământ din județ se vor putea încadra în bugete. Ion Ișfan, inspectorul general, este însă optimist, crede că nu vor fi probleme cu banii, pentru că ar putea urma rectificări, iar salariile sunt plătite de Minister.

”Nu cred că vor fi probleme cu banii. Școlile se vor încadra. Eu cred că peste 25% din școli se vor încadra în bugete. Toate bugetele au fost trimise deja la Minister”, a spus Ișfan.

 

Articolul precedentBombă în sistemul sanitar! Contractul Colectiv de Muncă e în aer
Articolul următorBelgher îl acuză de complot pe directorul de la Aparegio!