Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci. Rugăciune

Anual, în data de 14 octombrie, credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva,  aceasta fiind cunoscută popular și ca “Sfânta Vineri de Toamnă”

În popor se spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTA PARASCHEVA

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

OBICEIURI ȘI TRADIȚII

 

1. Nu ai voie să lucrezi în această zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, mai potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului.

2. Nu ai voie sa te zgârcești de la bani și alimente. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. Oamenii zgârciți vor avea parte numai de pagube și riscă să sărăcească.

3. De Sfânta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, e bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu. Cei care dau pomana vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

4. Nu e bine sa faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune ca adevărata credință ține căldura în sufletele oamenilor. Cei care fac foc in sobă pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

5. Nu ai voie sa mănânci nimic pana la ora 12, când se termină in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva.