Comisia Europeană nu a ordonat închiderea energiei pe cărbune

Restructurarea producerii energiei electrice pe cărbune este un proces în trend la nivel european, dar nimeni nu impune închiderea industriei carbonifere. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a participat, la Bruxelles, la lansarea platformei regionale carbonifere și spune că viitorul cărbunelui depinde în mare măsură de acțiunile Guvernului României.

”Acest proces este ireversibil în noile condiții ( restructurare impusă de condițiile de mediu – n.red.), însă nimeni nu spune de mâinte închideți tot și ați terminat cu mineritul. Germania, spre exemplu, are o regiune inclusă în proiect, are proiecte naționale finanțate din fonduri naționale sau regionale de peste 200 de milioane de euro. Strategia lor merge până în anul 2043. Asta nu înseamnă că în anul 2043 sunt închise. Se urmărește, în ceea ce privește partea de producție a energiei pe cărbune, modernizarea centralelor la cerințele de mediu și în paralel crearea de alternative pentru cei ce-și desfășoară activitatea în această zonă. M-a surprins că una din țările europene inaugurează o nouă centrală pe lignit în 2020”, a declarat, pentru GDDHD.ro, primarul Iacob-Ridzi.

Se estimează că la nivelul Uniunii Europene vor fi 185.000 de salariați afectați de restructurarea din sectorul energiei produsă pe cărbune.

 

Articolul precedentSe întorc ninsorile, apare şi riscul de polei
Articolul următorAtitudine: Cârciumaru spune că renunță, dar și-a votat prelungirea mandatului