Contracte bilaterale: CE Oltenia a vândut opt pachete de energie bandă pentru luna iunie

Complexul Energetic Oltenia, care a rămas singurul producător semnificativ de energie electrică pe bază de cărbune, a încheiat mai multe tranzacții de vânzare de energie electrică pe piața de contracte bilaterale, relatează economica.net.

CE Oltenia a scos la vânzare, în 16 mai, opt pachete de energie electrică bandă, toate cu livrare fizică în luna iunie, cinci pentru energie la o putere de 5 MW și trei pentru 10 MW. În total undeva la 39.600 MWh, precizează sursa enunțată.

 

De fiecare dată, producătorul de energie din Oltenia a scos energia electrică la vânzare la un preț de 335 de lei/MWh, preț care ar putea fi considerat mic. Însă, cum mecanismul de achiziție centralizată (MACEE, care garanta livrarea la 400 de lei) a devenit opțional iar furnizorii nu se mai înghesuie să cumpere, iar iunie este o lună cu producție mare de energie fotovoltaică, CE Oltenia a ales probabil să scoată la vânzare energia pe piața de contracte bilaterale la un preț care să-i și maximizeze șansele de vânzare ale unor cantități de energie care era probabil necontractată.

A vândut fiecare pachet scos la vânzare, la prețuri cuprinse între 370 și 396 de lei/MWh, pe fondul unei concurențe destul de mari venită din partea cumpărătorilor. Prețurile au fost mai mari, pe unitate, pentru pachetele de energie la o putere de 10 MW.

Cumpărători au fost furnizori și traderi – PPC Energie, Energy Distribiution Services, Getica 98, Next Energy, Renovatio, dar și distribuitorul DEER, parte a grupului Electrica”, se arată în analiză. 

 

Articolul precedentRomanescu îl ia la întrebări pe Iordache. Ce a putut promite senatorul, în goana după voturi
Articolul următorGîlcă: Important e să câștigăm cu Sepsi, indiferent de ce se întâmplă la Cluj