Daniel Burlan: Mixt de resurse, dar C.E. Oltenia va continua producția pe cărbune

 

 

 

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a precizat, pentru publicația Bursa, că unitatea la conducerea căreia se află a cumpărat certificate CO2 în valoare de peste 3 miliarde de lei. Managerul colosului energetic a punctat strategiile pentru viitor, precizând că, în contextul actual, există o singură șansă, și anume, crearea propriului mixt de resurse:

Pentru începutul anului 2021, spretantele noastre sunt legate de aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia.

Această a solicitat lămuriri în legătură cu mai multe aspecte, cum ar fi cele legate de veniturile companiei, contractele de finanţare bancară sau strategia de vânzare a cărei legislaţii în România este diferită de cea din celelalte ţări europene.

După răspunsurile formulate, Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanşeze procedura de notificare, aceasta reprezentând etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare şi decarbonare.

În condiţiile în care consumul industrial de energie a înregistrat o scădere drastică, producţia din termocentrale a scăzut cu circa 20%, preţul certificatului de CO2 a depăşit pragul de 30 euro, importul de energie este în creştere, CE Oltenia are o singură şansă: crearea propriului mix de resurse, adăugând soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unităti de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice alături de cărbune, care, fiind cea mai sigură sursă de producere a energiei, nu poate fi exclus în totalitate”.

 

Ce pași ar urma…

 

Burlan a dezvoltat puțin, făcând referire la investițiile ce ar urma să fie realizate, preconizând că instalațiile pentru trecerea pe gaz natural vor fi finalizate până în anul 2025:

În Planul de restructurare sunt prevăzute investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de circa 2.000 MW. Se are în vedere construcţia a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa, cu o capacitate instalată totală de aproximativ 725 MW; reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de unităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate totală instalată de circa 1.325 MW la Turceni şi Işalniţa.

CEO va continuă producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, cu aproximativ 40%”.

 

Personalul…

Numărul de salariați va scădea prin pensionări, dar, potrivit șefului de C.E. Oltenia, și prin disponibilizări voluntare:

Ajustarea numărului de salariaţi se va obţine majoritar în mod natural, prin pensionare, precum şi prin reconversie profesională şi disponibilizare voluntară. Desigur, evoluţia numărului de personal va ţine cont de închiderea capacităţilor miniere şi energetice pe bază de cărbune, dar şi de punerea în funcţiune a capacităţilor pe gaz natural şi fotovoltaice”.

Articolul precedentAndrei Maioreanu ”tamponează” discursul deputatului Miruță: Nu există nicio derogare
Articolul următorGorj: Scene de groază! Au intrat cu forța în casa omului și au bătut toată familia