DSVSA Gorj: Interzis la comercializarea cărnii și a produselor provenite de la porcul din gospodărie!

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj a transmis recomandări și reguli în contextul apropierii Crăciunului.

Cele mai multe au vizat comercializarea și consumul cărnii de porc, context în care se anunță că, ”este interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie

 

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (P.P.A.)

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:

– verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– acordarea de sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (B.N.D.).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, anunță sursa citată. 

Articolul precedentBaschet – Liga Națională: CSM Târgu Jiu câștigă și înregistrează a treia victorie consecutivă
Articolul următorCîrțu, după meciul cu Poli Iași: Cred că spărgeam tot prin vestiare. Puteam să și pierdem meciul