La Timișoara s-a DEZVOLTAT vaccinul anti Covid-19, dar nu se fabrică

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen Timișoara, a precizat public că în instituția pe care o conduce s-a dezvoltat vaccinul împotriva noului coronavirus, dar la Timișoara nu se poate poate produce la scară industrială.

Să clarificăm odată și pentru totdeauna subiectul vaccinului:

– La Institutul OncoGen Timișoara AVEM VACCINUL împotriva virusului Covid-19. Științific, așa este corect să îl numim: vaccin în testare pe celulele umane

– Confuzia creată este dată de diferența dintre două concepte: Dezvoltare versus Fabricare

– Institutul nostru este unul de dezvoltare-cercetare. Putem dezvolta un vaccin, putem produce circa 1.000 de doze din acest vaccin și putem să îl testăm în fazele I și II

– Dar NU suntem fabrică și nu putem fabrica mâine milioane de doze din acest vaccin. Institutul Cantacuzino trebuia să se ocupe de fabricarea vaccinului. Cei care vă spun altceva, fie nu înțeleg biotehnologiile, fie doresc să vă ducă în eroare”, a transmis profesorul Păunescu.

Potrivit surse medicale, după testarea în fazele I și II, cele mai promițătoare vaccinuri ajung în faza a III a studiilor clinice, unde sunt înrolați 3.000-50.000 de voluntari. Aceste studii clinice pot dura 3-5 ani.

Faza a IV a – Farmocovigilența, începe odată ce vaccinul a ajuns pe piață. Aceasta presupune monitorizarea strictă pentru detectarea, analizarea, prevenirea și comunicarea oricăror efecte adverse în urma imunizării sau oricăror altor aspecte legate de vaccin sau imunizare.

Articolul precedentRomanescu: Nu se pune problema interzicerii echipei Pandurii pe stadionul din Târgu Jiu
Articolul următorRomânia, prima în UE la producția de porumb și floarea soarelui