Ministrul Energiei: România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru scoaterea cărbunelui

România nu va mai produce energie electrică pe cărbune din anul 2032. Este bătut în cuie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, reamintește că termenul a fost asumat de țara noastră prin PNRR.

 

Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui. (…) Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecut am prelungit, nu le-am trecut în conservare, aceste două unităţi (grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni -n.red.), din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a spus duminică seara, la Prima News, Popescu. 

 

Acesta a subliniat că respectivele capacități vor putea fi redeschise oricând și că a fost o decizie bună ținerea lor în funcționare în această iarnă, România neavând probleme la capitolul energie electrică.
Ministrul a precizat că, din 2026, prin ‘Planul de Restructurare’ aprobat, CE Oltenia va avea doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi respectivele capacități, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie.
Articolul precedentIon Crăciunescu: Spun că a fost fault la Edjouma. Penalty pentru FCSB
Articolul următorExcluderi din PSD după bătaia între mai multe membre ale partidului. Cea care a reclamat își pierde mandatul de consilier