România, exportator net de energie electrică, în timp ce centralele pe cărbune au produs semnificativ mai puțin

Centralele pe gaze și cărbune au înregistrat, anul acesta, o scădere semnificativă în producerea energiei electrice, de aproape 2 TWh, comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.

De altfel, în această perioadă, România a devenit exportator net de energie electrică, pe fondul unui consum național în scădere și al unei producții în creștere, potrivit datelor Transelectrica.

Exporturile au ajuns să reprezinte peste 10% din consum.

Producția netă de energie electrică a înregistrat o creștere de 5% în primele șase luni ale anului, ajungând la 28,3 TWh. Creșterea a survenit mai ales din cauza plusului din hidrocentrale – 11 TWh în șase luni față de 7,6 anul trecut (plus 44%), care a asigurat 39% din mixul național. Nuclearul a înregistrat o ușoară creștere, regenerabilele o ușoară scădere, iar centralele pe gaze și cărbune o scădere semnificativă.

Pe de altă parte, consumul național de energie electrică a scăzut cu 8% față de primele șase luni din anul trecut.

Scăderea consumului în trimestul I a fost influențată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general, peste normele climatologice. Un alt element care a condus la reducerea consumului național de energie electrică, îl reprezintă intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2022/1854 din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, arată Economica.net.

Articolul precedentGorj: Le-au îngropat porcul pe care îl tăiaseră să-l mănânce. Controale și amenzi DSVSA
Articolul următorGeorge Simion: Nu sunt un nebun, nu sunt antivaccinist. Toate vaccinurile elementare trebuie făcute