S-a primit avizul. Joi se scoate taxa de 2% de la cărbune

Anton Anton, ministrul Energiei, a anunțat că s-a primit avizul Consiliului Concurenței pentru eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de cărbune, taxă stabilită de celebra Ordonanță 114. Ministerul Energiei solicitase opinia autorității de concurență în privința reducerii de la 2% la 0,2% din cifra de afaceri a contribuției percepute de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice și energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta de energie electrică produsă pe bază de cărbune.

”2% se scoate pentru cărbune, prețul gazelor rămâne același. (…) Avem aviz de la Consiliul Concurenței. Pe lângă excepția pe care am avut-o până acum, adică producătorii de energie termică pentru populație, am introdus și producătorii de energie electrică pe cărbune”, a spus, potrivit Agerpres, Anton Anton.

Consiliul Concurenței a dat aviz pozitiv, însă a arătat că măsura ar trebui agreată și de Comisia Europeană.

”Având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe cărbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenția Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei”, se arată în documentul emis de autoritatea de concurență.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a anunțat că joi va fi aprobată în Guvern o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018.