S-a votat! Salariatul va avea concediu pentru îngrijirea sau sprijinirea unei rude. Alte drepturi obținute

 

Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se acordă noi drepturi salariațiilor, printre care și acordarea unui concediu de îngrijire a unei rude sau unei persoane care locuiește la același domiciliu.

CONCRET:

Angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Foarte important, perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.

Pentru neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile, angajatorul va fi sancţionat cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

*

O altă modificare introdusă de deputați prevede ca „salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute” ca de exemplu o urgenţă familială cauzată de boală sau de accident.

În acest caz angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

 

Camera Deputaţilor este for decizonal în acest caz, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.