Târgu Jiu: Amenzi degeaba. Nesimțirea este greu de învins

Stoparea depozitării deșeurilor menajere în locuri nepermise rămâne o problemă încă nerezolvată la Târgu Jiu. În ciuda campaniilor de informare venite din partea municipalității și a amenzilor aplicate de Poliția Locală, încă mai există persoane care sfidează normele civice și de mediu.

Polițiștii locali au prezentat situația de pe strada Termocentralei, acolo unde, deși Edilitara a efectuat ecologizări în repetate rânduri, apar iar și iar mormane de deșeuri menajere și nu numai.

 

Constatăm că, în ciuda numeroaselor sancțiuni aplicate, a eforturilor permanente ale Primăriei Municipiului Târgu Jiu și ale S.C. Edilitara Public S.A de a salubriza în mod corespunzător zona Termocentralei, anumite persoane continuă să depoziteze în acest loc, pe lângă resturile provenite din construcții și alte deșeuri, care conferă aspect inestetic zonei și aduc atingere protecției mediului înconjurător.

Amplasamentul de depozitare a deșeurilor provenite din construcții a fost stabilit prin H.C.L. nr. 323/2006 în zona albiei vechi a râului Jiu din zona străzii Termocentralei.

În acest loc se pot depozita doar deșeuri din construcții (moloz, pământ, etc.), cu aprobarea prealabilă a Primăriei Municipiului Târgu Jiu, depozitarea altor deșeuri fiind strict interzisă.

Potrivit art. 21, alin. (3) din Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deșeurilor, <<în cazul deșeurilor abandonate și în cazul în care producătorul/deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale.
(4) După identificarea producătorului/deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile prevăzute la alin. (3), efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și pe cele legate de acțiunile întreprinse pentru identificare>>.

Ca urmare a verificărilor efectuate de către polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului și Disciplina în Construcții, în data de 29.10.2020, o persoană a fost sancționată contravențional, întrucât a abandonat deșeuri menajere în zona străzii Termocentralei, fiind dispusă totodată și măsura complementară de ridicare a deșeurilor, curățarea terenului și eliminarea acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.

De asemenea, în prezent, se află în procedură de identificare mai multe persoane care au depozitat ilegal deșeuri, atât în zona menționată, cât și în alte zone de pe raza municipiului Târgu Jiu, acestea riscând amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și între 20.000 și 40.000 pentru persoane juridice.

Totodată, contravenienții vor avea obligația de a curăța terenurile și de a elimina deșeurile în conformitate cu prevederile legale”, a transmis Poliția Locală Târgu Jiu.

Galerie foto: