Tensiuni în creștere la CEO: De asta au eliberat infractorii? Să ne bage domnul Dragnea pe noi?

La Complexul Energetic Oltenia, fiecare minut arde. La propriu, puţinul cărbune care mai este în depozite, iar administrația simte cum îi arde cămașa în spate după ce a fost lăsată cu problema pe cap de Ministerul Energiei.

Directorul general al companiei, Sorinel Boza, declara marți seara că în depozite mai este cărbune pentru nici două zile, iar asta este cu adevărat o mare încercare, în condițiile unei Românii supuse de ger.

”Termocentrala Rovinari mai poate funcționa, la stocul de cărbune pe care îl are, nu mai mult de o zi și jumătate, două”, a precizat, la Tele 3, Boza. 

Ziua de marți a început cu intrarea în greva foamei a liderului Manu Tomescu. Acesta și-a anunțat intenția la televizor, cu o seară înainte, iar a doua zi, pe pagina sa de socializare, a prezentat punctual motivele demersului său.

”Ce m-a determinat să recurg la acest protest extrem este faptul că administrația are o atitudine duplicitară, falsă față de noi. Pe o parte se duc și negociază, pe de altă parte se duc și fac reclamații, să pună presiune pe protestatari”, a spus, pentru presă, sindicalistul.

Tomescu a fost urmat și de alți colegi, numărul celor care au ales calea protestului extrem ajungând la cinci. Aceștia au fost susținuți în permanență de alți salariați, fiind alături ”greviștii foamei” în fața sediului CEO. La lăsarea serii, minerii erau acolo, hotărâți să nu renunțe până negocierile nu se vor așeza în favoarea oamenilor și a companiei. Manu Tomescu nu a atins doar problemele salariale, declarațiile sale vizând și ”birurile” ce au devenit o povară mult prea mare pentru colosul energetic.

Ziua de marți a fost și una a simulărilor, administrația prezentând public o posibilă variantă a creșterii lefurilor. Din datele prezentate, salariile ar putea fi majorate cu procente între 10 și 24%.

”Este oferta administrației pentru personalul din producție și mentenanță, inclusiv TESA de acolo, șefii de sectoare și secție din producție. Să beneficiezeze de un ados lunar în sumă brută, diferențiat. 500 de lei acordați personalului muncitor din activitatea de producție și mentenanță, atât din activitatea minieră, cât și din cea energetică. Pentru CFL-ști s-a propus 400 de lei, iar pentru pesonalul de conducere, șef de sector, de secție, adjunct șef de secție, șef atelier, s-a propus un adaos salarial de 350 de lei”, a precizat Constantin Lăzăroiu, șeful Serviciului Salarizare din CE Oltenia.

Varianta în lucru nu a fost acceptată de protestatari, aceștia fiind de nemulțumiți de propunerea prezentată. Ofertă venită într-o stare de tensiune în creștere, asta după ce s-a aflat că 23 de salariați au fost deferiți justiției, în urma acțiunilor de protest începute vineri seara. Nimeni nu știe cum, pe ce criterii au fost aleși drept țapi ispășitori respectivii lucrători, cert este că tot colegi de ai lor au făcut liste și le-au înaintat conducerii unității. Presiunea asupra salariaților a fost unul dintre motivele principale care l-au determinat pe Manu Tomescu să aleagă calea protestului extrem.

Boza, senin, a declarat jurnaliștilor, că protestatarii au fost luați în vizor încă de la început.

”Ne-am adresat justiției din momentul în care acțiunea a început, așteptăm ca judecătorul să se pronunțe. Trebuie respectate legile țării”, a spus directorul general. Acesta a uitat să specifice dacă și oamenii mai trebuie respectați, dacă s-a respectat legea nescrisă a bunului simț, atunci când compania a cumpărat mașini de lux pentru șefi, în timp minerii erau lăsați în voia sorții. 

Aceeași justiție invocată de Boza nu a întrerupt protestul, administrația atacând la tribunal ”greva”. Pur și simplu, judecătorii nu aveau ce să anuleze, din moment ce nu există nicio grevă. Situația se poate întoarce împotriva celor ce au inițiat acțiuni în instanță, procedeul coercitiv ales neavând obiect. Se putea discuta despre măsuri interne, venite pe normele în vigoare, dar toate astea vor fi lămurite curând. Elemente de hărțuire puse în aplicare au crescut tensiunea, ceea ce a determinat nemulțumiții să evite și presa, de teama unor necazuri generate de administrație.

”Colegilor le e frică. Sunt toți în sală, dar nu vor să vorbească. Nu vor să iasă să vorbească. Ne-au amenințat să nu mai ieșim, că ne dau în judecată. Ce să ne facă? Să ne bage la pușcărie? De asta au golit pușcăriile de infractori? Să ne bage domnul Dragnea pe noi?”, a declarat, pentru Pandurul, un salariat CEO.

Oameniilor nu le-a căzut deloc bine acțiunea în instanță demarată de șefi, situație ce nu v-a fi ștearsă cu buretele ușor. Cei deferiți justiției au suportul colegilor, protestatarii cerând și un act semnat prin care se renunță proces. Au fost vehiculate tot felul de variante, un miner propunând că toți cei ce își cer drepturile să se prezinte în fața judecătorilor.

”Cel mai bine ar fi să intrăm toți cei care protestăm, <<8.000>> sau câți suntem, în sala de judecată, și să să declarăm că noi am început protestele”, a propus un coleg al celor vizați de conducerea companiei.

Fierberea oamenilor poate atinge cote alarmante, iar asta se poate vedea prin gestul celor de la Roșiuța, protestatari care au împiedicat un transport de cărbune.

 

 

Articolul precedentL-a împușcat la vânătoare
Articolul următorManu Tomescu anunță încheierea discuțiilor și ieșirea din greva foamei