Un gorjean învață Roma să petreacă românește. Triton și Luminița Țicleanu, program în restaurantul unui fost luptător

Sergiu Cristian Zună, 42 de ani, este un gorjean care a plecat de acasă cu gândul de a reuși. Fost luptător la Asociația Sportivă Armata Târgu Jiu, Cristi nu și-a propus puțin. Ambițiile sale au vizat deschiderea unei afaceri care să fie dedicată într-o bună măsură românilor din Italia. Ajuns acolo în 1996, Zună a muncit din greu, iar în 2001 a deschis primul restaurant românesc din Palestrina, oraș situat la 20 de kilometri de Roma. Pe lângă local, gorjeanul și soția sa, Geanina, au avut în grijă magazinul alimentar ”Jiul”, dedicat comercializării produselor tradiționale românești. Fostul sportiv a vrut și o cafenea. Cinci ani românii și italienii au frecventat ”Bar Centrale”, situat în Piața Centrală a orașului. Astăzi, restaurantul cu două săli, trei sute de locuri, aranjat după cum impun standardele vremurilor, este principala preocupare a lui Zună. ”La Cristi” a devenit un reper în viața locurilor, acolo italienii servesc prânzul și își serbează diferite evenimente, iar românii se regăsesc ca și comunitate. Nunți, botezuri, petreceri de tot felul, Cristi și Geanina știu să fie gazde bune. Însuși primarul localității l-a felicitat pe român pentru activitățile sale, Consiliul Local găsind de cuviință să-i înmâneze o diplomă.

14 februarie și 8 Martie, petreceri cu artiști români ”La Cristi”

Lunile februarie și martie sunt marcate de evenimente, iar patronul de restaurant Zună nu putea sta cu mâinile în sân. A pregătit petreceri care să reunească românii din jumătate de Italie, nu numai din Roma. Așa se face, pentru a avea trebuie să oferi. Reguli de aur al unui joc economic pe care gorjeanul le-a învățat. Pentru Valentine’s Day și 8 Martie s-a organizat, și în restaurantul său vor putea fi urmăriți artiști din România.

”Pentru ziua de 14 februarie îl avem pe Liviu Puștiu, iar la petrecerea de 8 martie vor veni cei de la Triton și Luminița Țicleanu. Muzică și interpreți de acasă, meniuri tradiționale, căutăm să reunim cât mai mulți români. Sunt ani de zile de când ne organizăm așa. Va fi frumos, e greu departe de țară. Astfel de evenimente sunt un bun prilej pentru a mai simți bucuria vieții. Nu numai responsabilitățile, greutățile”, ne-a spus Cristi Zună, patronul gorjean de la porțile Romei.

Galerie foto:

 

Articolul precedentRovinari, orașul care respiră iadul din milioane de particule de praf de cărbune
Articolul următorAlertă! Ploi şi ninsori, în toată ţara