Rovinari, orașul care respiră iadul din milioane de particule de praf de cărbune

Guvernul PSD-ALDE a hotărât să ia 90% din profitul companiilor de stat, fără o analiză prin care să identifice și să găsească rezolvarea urgentă a problemelor care apasă fiecare entitate în parte. În această situație se regăsește și Complexul Energetic Oltenia, unde, pe lângă multele probleme existente în procesul de producție, intervine cea a locuitorilor din Rovinari. Depozitul de cărbune de la Roșia poluează și îmbolnăvește în tăcere o întreagă comunitate, însă guvernanții nu au găsit de cuviință să urgenteze construcția noului depozit, preconizat pentru a intra în funcțiune în primul semestru al anului 2019. Închis la începutul lui 2016, depozitul de la Roșia a fost redeschis în 15 septembrie 2017 și trebuie închis în 30 aprilie 2018. Totul este prevăzut printr-o hotărâre adoptată de guvern care a avut drept scop realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II. Interesul național și siguranța Sistemului Energetic Național au avut prioritate, dar oamenii din Rovinari nu au trei vieți pentru a aștepta la nesfârșit. Milioane de particule de praf de cărbune se regăsesc în aerul pe care rovinărenii îl respiră în fiecare zi. Situația a depășit cota de alarmare, însă factorii de decizie dau impresia că au pus batista pe țambal.

Până la realizarea noului depozit cetățenii acestei localități sunt condamnați să respire boală. Nu s-a căutat o minimă strategie prin care locuitorii din cartierele cele mai afectate să aibă acces la un antidot, să se încerce, oarecum, protejarea lor. La un moment dat, s-a căutat ”o împărțire” a orașului, demers prin care taxele și impozite să fie diferențiate, în funcție de gradul de poluare. Un proiect respins, însă.

Galerie Foto:

sursă foto: Praful de Carbune – facebook

 

Articolul precedentPrăpăd la echipa de baschet! Zero salarii achitate de la înființare
Articolul următorUn gorjean învață Roma să petreacă românește. Triton și Luminița Țicleanu, program în restaurantul unui fost luptător