Afaceristul Rîsu și-a luat miliardele, Primăria Tg jiu fluieră a pagubă

Pretexte. Ascunse sub intenții fumos zugrăvite, pretextele au jonglat cu nevoile cetățeanului pentru a se putea împărți banul public prietenilor și ”colaboratorilor”. S-a făcut ca să se facă, fără o analiză temeinică, un studiu implică deja prea mult. Au fost cultivate iluzii, important a fost că s-au tăiat panglici, iar firmele apropiate au facturat bani frumoși. Primăria municipiului Târgu Jiu nu găsește chiriaș pentru hala nouă din Piața Centrală, chiar dacă a redus semnificativ suma de închiriere propusă pentru pornirea licitației.

Nimeni nu este interesat de afacere, nici măcar caietul de sarcini nu a fost cumpărat.

Muncipalitatea a cheltuit 24 de miliarde de lei vechi într-o investiție care nu își găsește utilitatea. Piețarii nu vor să se mute acolo, spunând că o astfel de decizie i-ar lăsa fără clienți. Nu există lift, cu ce își urcă ei marfa, cu ce coboară sau urcă posibila clientelă, argumente care întăresc decizia de a îngeța sau a suporta temperaturi ridicate în piața descoperită. Primăria a vrut să obțină inițial 8.000 euro/lună chirie, însă nu a reușit. A redus prețul de pornire în licitație cu 25%, dar nici de data asta nu are sorți de izbândă. Va fi greu să găsească mușterii în situația de fapt din oraș. Tot mai puțini afaceriști și mulți ofertanți de spații care se uită lung, nu găsesc chiriași.

Construcția Corpului B (hala cea nouă) a fost anunțată cu surle și trâmbițe. S-a vorbit despre condiții civilizate, umane, până la urmă simple discursuri care, azi, și-au pierdut valabilitatea. În 22 mai 2012, Primăria Târgu Jiu a atribuit prin încredințare directă un contract de 24 miliarde de lei, pentru realizarea Corpului B al Pieței Centrale. Beneficiar, S.C. Tehnoinstal S.R.L., firmă patronată de Constantin Rîsu. Firma lui Rîsu poate fi trecută ușor pe lista ”tovarășilor și pretenilor”, S.C. Tehnoinstal S.R.L. primind o mulțime de lucrări de la municipalitatea târgujiană. Termenul pentru realizarea Corpului B a fost anunțat ca fiind de 9 luni, dar hala nu era gata nici măcar după aproape trei ani. Se înțelege, în speță nu a fost vorba de penalități de întârziere, între prieteni nu se practică. Afaceri pe banii comunității, astăzi Primăria Târgu Jiu nu își poate recupera nici măcar investiția. Constantin Rîsu a încasat banii.

Coincidență, începutul în administrație a lui Florin Cârciumaru a însemnat și sfârșitul încălzirii centralizate. Vechea conducere din primărie demarase un program al centralelor de cartier, dar noul edil șef a transormat muncipiul Târgu Jiu într-un oraș dependent de centralele de apartament. Constantin Rîsu ”a știut” să profite, a fost la locul și momentul potrivit.

Articolul precedentCopiii, intervenţii la fata primarului pentru închiderea şcolilor
Articolul următorSarcină plătește salarii mari și la zi. La echipa de fotbal de la Petroșani