Nici respect, nici salarii : Anton Anton, mârlanul de la negocieri. Ministerul nu dă banii și amenință greviștii

Rezultatele negocierilor de la Ministerul Energiei nu a fost nici pe departe cele așteptate de greviștii din carierele Complexului Energetic Oltenia. Prezent în prima parte a întâlnirii dintre liderii sindicali, administrația companiei și reprezentanți ai ministerului, Anton Anton, ministrul Energiei, l-a mandatat pe secretarul de stat Doru Vișan să continue negocierile. Atitudinea ministrului Anton Anton a izbit la primele ore ale dimineții, chiar din fotografiile postate pe pagina de socializare a ministerului. Acesta s-a prezentat în fața reprezentanților oamenilor cu mâna în buzunar, gest mârlănesc ce a trădat de la început ”respectul” pe care îl acordă celor sosiți la negocieri. Mai mult, sunt voci ce susțin că la gura ministrului au fost numai vorbe grele, supărat fiind pe ce se întâmplă la CEO. O atitudine nedemnă de un oficial, comportament ieftin, un semn evident că nu a pus mare preț pe ceea ce se întâmplă în carierele de lignit ale Olteniei.

Declarațiile venite în urma negocierilor au confirmat atitudinea ministrului și nu au lăsat nicio clipă să se înțeleagă că doleanțele vor fi satifăcute cel puțin într-un procent rezonabil.

”Este foarte greu să asigurăm o creștere a salariilor de 45%. Am discutat în dimineața aceasta, am discutat aproape de a putea oferi 10-12%. Oferta mea a fost pentru personalul muncitor, nu pentru TESA. Undeva la 12% pentru muncitori”, a declarat Sorinel Boza, directorul general al CEO.

Secretarul de stat Vișan a spus că se vor acorda vauchere de vacanță începând din luna mai, dar în niciun caz nu vor fi majorări salariale de 45%.  Acesta a revenit cu o declarație, avertizând minerii că vor avea de suferit dacă nu se vor întoarce la muncă.

”Legile statului funcționează pentru situații normale și situații anormale. Noi am îștiințat organele statului în acest sens și, dacă este pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic, siguranța lui, vom acționa ca atare”, a avertizat Doru Vișan.

Evenimentele s-au succedat rapid și, la câteva ore, liderii de sindicat anunțau că li s-a propus 8,2 majorare, nici gând de 10-12 %.

”De abia obținurăm 8,2% și voucherele, oamenii sunt nemulțumiți. Nu plecăm de la București, până nu găsim soluții în buget, să fie procentul mai mare”, a declarat Eugen Iovan.

Comunicatul Ministerului Energiei apărut ulterior acestor declarații dă de înțeles foarte clar că prezența în capitală a sindicaliștilor a devenit inutilă. Scurt și la obiect, ministerul trimite nemulțumiții la negocieri cu administrația companiei.

”…Menționăm, totodată, că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă, agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligația de negociere anuală a sistemului de salarizare. Ca atare, orice măsură privind creșterea veniturilor salariaților CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv, după reluarea programului de lucru în cariere…”, se arată în documentul emis de minister.

Luni seara, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, a anunțat că se solidarizează cu minerii din Oltenia.

 

 

Articolul precedentDe teama concedierilor, renunță de bună voie la majorările salariale impuse de Guvern
Articolul următorAu apărut agitatorii! Vișan nu a amenințat greviștii cu jandarmii