Președintele Sindalimenta, previziuni ce vizează evoluția prețurilor în acest an

Președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a făcut, pentru DC News, previziuni ce vizează evoluția prețurilor la alimente. Într-o perioadă tulbure politic și economic, liderul Federație Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară a evitat să dea pronosticuri, preferând prudența în analiza sa.

Greu de estimat

Îmi e greu să spun cum vor evolua prețurile la alimente, pentru că acest lucru e în funcție de ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Cu acest război dintre Rusia și Ucraina și situația economică de la nivel planetar este greu de făcut o prognoză. Vedem că a apărut pe piață ulei comestibil la jumătate de preț față de uleiul produs de noi, dar nu sunt foarte convins că acest ulei este corespunzător din punct de vedere al calității, ținând cont de faptul că cerealele din Ucraina sunt tratate cu tot felul de substanțe, sunt modificate genetic, ceea ce pe piața Uniunii Europene nu ar trebui să existe ca produs vandabil. Pe de altă parte, trebuie să vedem ce se întâmplă cu recolta de anul acesta și cu vremea capricioasă care a fost până acum, dacă vom fi capabili să ne asigurăm cât de cât materia primă. Pe de altă parte, și statul trebuie să vină cu niște măsuri încurajatoare”, a spus președintele Sindalimenta. 

Și totuși…

 

„Eu cred că, totuși, începând după jumătatea lunii mai, vor începe prețurile să se așeze, vor apărea legumele noastre și, fiind din abundență, se vor așeza prețurile și în piață. În ceea ce privește produsele lactate, în perioada de vară fiind calitatea de lapte mari mare, având în vedere și scăderea prețului la combustibil, ar trebui să se așeze puțin. Nu cred în acea reglementare cu 10%. Nu mi se pare o soluție și nici nu există o metodă de control al acestui agreement.

Ce va fi în toamnă, îmi e greu să spun acum, pentru că depinde foarte tare de războiul dintre Rusia și Ucraina. Cele două țări dădeau 30% din cantitatea de cereale necesare la nivel mondial, iar în Ucraina situația, din punctul ăsta de vedere, astăzi e defavorabilă. Depinde foarte tare de producția la nivel mondial și de prețul la bursă. Abia la sfârșit de august – început de septembrie putem să mai facem o analiză a prețurilor. Până atunci, eu cred că nu vor mai crește prețurile într-un ritm debordant, ca până acum, ci se vor stabiliza, iar în unele situații chiar vor scădea”, a precizat Dragoș Frumosu. 

Articolul precedentWeber anunță că trei primari PNL trec la PSD Gorj: Mai sunt și alții în discuții
Articolul următorDiscuții la guvern: Ce măsuri se pregătesc pentru reducerea cheltuielilor