România vinde energie electrică la preț negativ, duminică. Practic, cei care cumpără sunt plătiți

Prețul energiei electrice tranzacționate azi, sâmbătă, pe piața de la București cu livrare mâine, duminică, este negativ, în urnele intervale orare, anunță economica.net.

 

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de mâine, 21 mai, este de doar 140 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Interesant este că, în unele intervale orare ale zilei de mâine, prețul este, atenție, negativ. Astfel, la ora 14.00 prețul orar spot de este -101 lei/MWh, la ora 13 de -21 lei/MWh, la ora 16.00 de – 60 de lei/MWh iar la orele 12 și 17 de – 2 lei, aproximativ”, precizează sursa citată. 

 

Această situație apare în condițiile în care și în tranzacțiile de ieri pentru energia livrată azi, am mai avut o situație rarisimă – prețul a fost de zero lei/MWh în câteva intervale orare.

CLARIFICĂRI…

O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Producătorul, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plătească el pe cel care cumpără, o situație aparent absurdă, pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit. În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior.

Articolul precedentCîrțu, despre Rapid – CSU Craiova: Să fie un arbitraj bun, să nu permită un joc dur
Articolul următorGorj: Tânăr la volan, urmărit de polițiști în trafic. A prezentat un permis fals, cumpărat