Săltată de DIICOT! O tânără voia să aducă în țară teroriști islamici

O femeie de 33 de ani, din Arad, a fost dusă la audieri, joi, în urma a două percheziții domiciliare, fiind bănuită de propagandă teroristă. Potrivit procurorilor, aceasta, începând cu anul 2019, a trecut printr-un ”proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu”. Se pare că tânăra era antrenată pentru a pregăti terenul unor teroriști ce vizau acțiuni în Europa.

Activitatea suspectei este una complexă, așa cum rezultă dintr-o informare oficială.

Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali”, arată, într-un comunicat, DIICOT. 

Tânăra și-ar fi manifestat, în mediul virtual, în mod explicit, susţinerea faţă de organizația teroristă și a exprimat opinii radical anti-occidentale, arătându-se disponibilă să lupte alături de partea fundamentaliștilor islamici. Aceasta ar fi urmat sesiuni de instruire predate de cetățeni străini, cu care ar fi colaborat în așa fel încât încât să îngreuneze capacitatea de monitorizare din partea organelor statului.

În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi. Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”, se mai arată în informarea procurorilor. 

Articolul precedentSe reabilitează sediul Poliției Municipale Târgu Jiu. Cum va arăta
Articolul următorS.C. Grimex, firmă de București! Asociații au mutat sediul social din Târgu Jiu