Asumare oficială: Românii care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenție, vor fi sancționați

 

Președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, a anunțat, joi, în cadrul unor dezbateri la Senat, că românii care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenție, vor fi sancționați.

Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă <<plata per capita>> astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a spus șeful CSAS.

 

ARGUMENT: PRACTICĂ INTERNAȚIONALĂ

Se practică în multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”. 

 

Aceasta nu a detaliat, nu a prezentat în ce ar putea consta sancțiunile anunțate.