Liderul ADN Gorj, conflict deschis cu Bankwatch: Veniți să ne închideți definitiv, să nu mai producem nimic

Nicolae Ivăniși, liderul Alternativei pentru Demnitatea Națională (ADN) Gorj, i-a trimis la colț pe reprezentanții Bankwatch România (un ONG care militează împotriva cărbunelui și a energiei pe cărbune din România) veniți în Gorj pentru o întâlnire cu ONG-urile locale în care să fie dezbătută tema ”Tranzacția energiei juste și impactul acesteia asupra comunității’‘. Politicianul gorjean a precizat că evenimentul a fost așezat în așa fel încât să se obțină crearea de convingeri participanților, raționamente găunoase, falimentare pentru județ și țară.

 

Ați zis că sunteți înființați în 2012, la București. Sunteți o structură sau o anexă, ca să zic așa, a Bankwatch la nivel european. Finanțați de Ministerul Mediului din Germania. Germania este o țară care în acest moment își prelungește până în 2038 acordul de exploatare a cărbunelui. La noi, la români, fiind mai ghiocei, veniți și ne închideți hidrocentralele pe Jiu, o dată, sub pretextul că o să moară vipera de sete, că pe acolo e drumul viperei, așa am înțeles, după ce am investit 170 de milioane de euro. Adică nu mai putem să dăm 20.000, să-i facem adăpătoare, din cupru, din alamă, cred că le putem pune și din platină, dacă ne chinuim puțin.

Eu nu am nimic împotrivă în a ne spune despre poluare și așa mai departe. Însă a vinde prostie nu este OK. Este o faptă gravă, în opinia mea. Urmăriți că v-a judecat, la vremea aceea, același complet de judecată care după patru ani a închis Cariera Roșia, tot în urma unei acțiuni Bankwatch. A retras autorizația de mediu. De ce? Poluează și asta! Ce să mai înțeleg eu atunci, dacă tu, Germania, mai deschizi o centrală, și știm foarte bine, aceasta funcționează între 35 și 45 de ani? În schimb, îți trimit ție, România, ONG-uri finanțate de mine. Veniți și promovați aceste lucruri, le puneți exact cu susul în jos. Nu este normal ce se întâmplă.

Greenpeace-ul, pe partea cealaltă, dă în judecată Termocentrala Rovinari. Să fie închisă și ea, pentru că poluează. Iar tu, România, care produceai energie de o viață, imporți energie din Ungaria. Suntem cu toții români, am văzut cum discută acești copii (alți participanți la eveniment n.red.), habar nu au ce spun. S-a organizat aici, să avem o discuție, să vă promovați voi aceste mizerii, părerea mea. Nimeni nu se opune retehnologizării, dar când văd că SUA s-au întors în anul 1975, ca și cantitate de exploatare a cărbunelui, când observ ce face Japonia, când văd și Germania, care vă finanțează pe voi, iar tu vii la mine, la Gorj, unde avem lideri politici care nu sunt în stare să ne apere, să ne reprezinte cu demnitate, veniți să ne închideți definitiv, să nu mai producem absolut nimic”, a spus liderul ADN Gorj.